maandag 1 februari 2010

Buurt en geschiedenis en wandelen en film


Op donderdag 11 februari a.s. komt om 20.00 uur voor het eerst de studiegroep buurtgeschiedenis samen in de woonkamer.

Het woord studiegroep klinkt misschien bloedserieus, maar laat je hier niet door afschrikken. Voorop staat het plezier samen iets te ondernemen, daarmee wat te leren over de geschiedenis van ons deel van de stad en bovendien die kennis op een aansprekende manier te delen met een breder publiek. Wil je hier bij zijn? Stuur dan een mailtje naar André: A.vanderVelden@uu.nl.


Doel van de bijeenkomst is met elkaar plannen te smeden voor de nadere uitwerking van het activiteitenprogramma voor het jaar 2010. Dat programma omvat op dit moment drie onderdelen:

1. Het samen voorbereiden en verzorgen van een historische stadswandeling over de geschiedenis van de Heemraadssingel en de aangrenzende wijken (Middelland en het Nieuwe Westen). Het idee is om die stadswandeling komende zomer te programmeren als onderdeel van Singeldingen. Voor meer informatie over dit kleinschalige ‘zomerfestival’ in het Heemraadspark, zie: www.singeldingen.nl/

2. Het samen voorbereiden en verzorgen van een historische stadswandeling over de geschiedenis van Middelland en het Nieuwe Westen, maar dan met betrekking tot de tijd waarin dit gebied nog een agrarisch karakter had. Deze stadwandeling zou onderdeel moeten worden van het programma van het Rotterdams Oogstfestival. Afgelopen september vond in het Heemraadsplantsoen de eerste editie plaats van dit festival (op de zaterdag na ons buurtfeest) en dat was een geweldig succes. De organisatoren zijn daarom van plan komende september een tweede editie te organiseren. Voor meer informatie over dit initiatief, zie: http://www.rotterdamseoogst.nl/
3. Het samen voorbereiden en verzorgen van een openlucht filmvoorstelling in de voetbalkooi op het Virulyplein. Deze activiteit zou eveneens in september moeten plaatsvinden, als het weer (hopelijk) nog goed is, maar het al wat eerder donker wordt. Het hart van de voorstelling moet bestaan uit de vertoning van een serie oude films over Rotterdam West, in het bijzonder de Meineszbuurt en omstreken.

Het initiatief tot oprichting van een studiegroep buurtgeschiedenis ontstond tijdens de historische stadswandeling door onze wijk, die onderdeel was van het buurtfeest op 12 september 2009. Daar kwamen zoveel positieve reacties op, dat het idee opkwam voor deze studiegroep. Bovendien vroegen diverse buurtbewoners die op 12 september niet in de gelegenheid waren met de historische wandeling mee te doen, deze nog eens opnieuw te organiseren. Aan dat verzoek gaan we voldoen op een zondag in het (vroege) voorjaar, zodra de huidige ‘ijstijd’ plaats maakt voor een eerste lentezonnetje.

De studiegroep is een initiatief van de bewonersgroep Meineszbuurt in samenwerking met de woonkamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten