donderdag 28 april 2016

5 mei Open Joodse Huizen

Arthur Trijbits over zijn nicht Elizabeth van Messel-Trijbits, die zich op nummer 19B veilig waande. Ook worden er twee afleveringen vertoond van de tv-serie 'Struikelstenen', over de Stolpersteine in deze straat.
13.00 uur
Vertoning van twee afleveringen uit de vierdelige TV Rijnmond serie ‘Struikelstenen’ met Jack Wouterse, over de Stolpersteine in de straat waar hij woont: de Burgemeester Meineszlaan.
14.00 uur
De grootmoeder van Arthur, Elisabeth Trijbits-Wessel, woonde aan de Burgemeester Meineszlaan 19B. Na het bombardement van Rotterdam kwamen een oom en tante met hun twee kinderen, de neef en nicht van Arthur, bij haar in wonen omdat hun huis in de Kipstraat weggebombardeerd was.
In 1942 kwam de politie aan de deur om Arthur’s grootmoeder weg te halen. Zijn nicht, die ook Elisabeth heette, bezat echter een Ausweis die haar vrijstelde van deportatie. Nadat zijn grootmoeder deze liet zien, vertrok de politie weer, waarna zij samen met zijn oom, tante en neef in de onderduik ging. Zijn nicht waande zich echter veilig, en bleef op nummer 19B wonen.
http://www.openjoodsehuizen.nl/3465/nl/12-burgemeester-meineszlaan-102-de-woonkamer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten